MEHILÄINEN (Apis mellifera)

 

Mehiläinen kuuluu mesipistiäisten hyönteislajiin. Tunnetuin mehiläislaji on tarhamehiläinen, jonka ihminen on onnistunut kesyttämään. Se on erittäin hyödyllinen puutarhoissa, sillä se pölyttää kasveja ja tuottaa hunajaa sekä mehiläisvahaa.

 

https://www.hyonteismaailma.fi/hyonteiset/piha-ja-puutarha/mehilainen/

 

Tarhamehiläiset on hyvä tapa olla omavarainen. Itse en ole kokeillut mehiläisten kanssa toimimista, mutta monilla ihmisillä on mehiläispönttöjä ja se tuntuu viime vuosina nostaneen suosiotaan. En tiedä mitä viralliset lukevat asiaan sanovat. Olen tehnyt vain omia havaintoja.

 

KIMALAINEN (Bombus)

 

Kimalainen on helppo erottaa sen karvaisen ja paksun olemuksen avulla. Sekin on hyödyllinen puutarhan pölyttäjä. Ne käyttävät ravinnokseen mettä. Suomessa oli vuoteen 2016 mennessä tavattu 37 kimalaislajia. Koko maailmassa lajeja on tavattu noin 260.

 

https://www.hyonteismaailma.fi/hyonteiset/piha-ja-puutarha/kimalainen/

 

Puutarhassa on hauska seurata mehiläisten toimia. Kiehtovan näköistä kun kimalainen tunkee itseään sormustinkukkaan. Toivon ettei kimalaiset eivätkä muutkaan hyötypörriäiset katoa tai tule tuhotuksi. Ihmisillä on tapana hävittää kaikki keltaraitaiset ilman parempaa tietämystä, välittämättä lainkaan seuraamuksista.