Minulle edellisestä postauksesta sanottiin että munien väri ei kerro kanojen rotua ja vaan niiden värin. Noh.. enkä minä sitten niin sanonut? En ilmeisesti. Eikös eri värisen kanat ole sitten eri rotuja? Eipä sillä paljoa merkitystä ole. Ruskeissa ja valkoisissa munissa on toki eroja mutta ei niin suuria että se vaikuttaisin minnekään. Ruskeat lienevät vain vähän kalliimpia.

 

Millaisia kananmunia sitten kannattaa suosia?

 

Ei missään nimessä halvimpia vaan luomua tai vapaiden kanojen munia. Mikäli on mahdollista ostaa suoraan kanatilalta munia, tee niin. Sieltä tulee silloin tuoreimmat ja ravintoarvoltaan tasokkaammat munat. Kanatilalla panostetaan laatuun ja kanojen hyvinvointiin. Eikä kaupan munien laatu välttämättä ole parhainta. Kuljetuksessa ne kärsivät ja saattavat rikkoutua. Mikäli kaupassa ei katso kennoon niin kotona voi tulla ikäviä yllätyksiä.

 

Kananmuna on yleensä monipuolinen ruoka, sitä voi käyttää paistettuna, keitettynä, leivontaa, raakana, koristeluun ja moneen muuhun. Sekaan vaan eri aineksia ja syntyy useita eri ruokia.

https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/keittio/ruuan-raaka-aineet/kananmuna

 

Käyttökelpoisina ne säilyvät yllättävän pitkään. Pakkauksiin merkityt päivämäärät eivät ole kiveen kirjoitettua.

 

Kyllä viimeistään siinä vaiheessa huomaa että ne ovat menneet vanhaksi kun jostain löyhähtää hirveä haju. Mikäli haluaa tarkistaa munan tuoreuden, niin sen voi rikkoa juomalasiin ennen käyttöä. Ilman rikkomista saa selville sen tuoreuden. Vettä lasiin ja muna sinne, mikäli muna uppoaa ja jää pohjalle, se on tuore. Mikäli se jää kellumaan, se on alkanut vanheta ja on pilalla.

 

https://askelterveyteen.com/nain-tarkistat-kananmunan-tuoreuden-kolmessa-sekunnissa/

 

Tuon linkin lopusta löytyy erittäin hyvä juttu. Kananmunia ei saa pestä sillä niiden kuori kärsii.

 

Haluan tehdä vielä tähän loppuun ajatusleikin siihen että mikäli eläisimme vegaanisesti kaikki emmekä käyttäisi kanojen tuottamia munia, kanoja tulisi aivan liikaa. Jos lähes jokainen muna kuoriutuisi ja tuottaisi tipun, lopulta kanoja olisi aivan tolkuton määrä. Ja nyt en ajattele mitään tehotuotantoja. Ne ovat väärin ja niitä ei pidä missään olosuhteissa tukea. Ei, vaan ajattelin aivan tavallista maatilaa joka tuottaa itse omat ruokansa kanoista ja lehmistä. Mikäli tipujen annettaisiin kuoriutua, aikuiseksi kasvaneita jouduttaisiin joka tapauksessa teurastamaan. Kuolemaa ei voida välttää.

 

En dissaa vegaaneja ihmisinä, en vain ymmärrä heitä.

 

Ei muuta kuin munaa poskeen sitten vain!