Näin joulun kiireiden alla ei sovi unohtaa asioiden selvittämistä. Jouluun kuuluu ruokia, lahjoja yms. diipadaapaa. Mausteet kuuluvat myös isona osana jouluun kuten kaneli, neilikka, pomeranssi ja inkivääri. Noita kaikki käytetään mm. joulupipareissa mutta osaa myös normaalin arjen sapuskoissa. Harvemmin mausteita tulee ostettua muualta kuin jostain ruokakaupan hyllyltä eikä silloin tule aatelleeksi mitä kyseinen mauste tarkalleen ottaen on. Tuoteselosteet ovat vähän niin ja näin.

Hyvänä esimerkkinä on tuo kaneli. On olemassa useita eri kanelilajikkeita mutta tässä on niistä kaksi: cayloninkaneli ja kiinankaneli/kassiakaneli. Erot näiden kahden kanelilajin välillä on suuri, sillä kassiakanelissa on suuria määriä kumariinia, joka on maksalle haitallista kun taas cayloninkanelissa sitä ei juurikaan ole lainkaan. Kassiakanelia myydään perusruokakaupoissa kun taas cayloninkanelilla saatavuus on hankalampaa. Kassiakaneli on pikemminkin aidon kanelin korvike.

http://www.holisti.fi/ceyloninkaneli/

Kumariini on heterosyklinen yhdiste. Sitä esiintyy monissa kasveissa mutta niiden määrät ovat todella pienet kassiakaneliin verrattuna. En suosittele siis syömään kassiakanelia liikaa. Puhutaan siis useasta lusikallisesta päivittäin. Jouluna pipareissa käytettynä se on vain kerranvuodessa eikä määrät silloinkaan pitäisi olla suuren suuret.

On se mielenkiintoista kun myydään kassiakanelia kaupassa vaikka tiedetäänkin sen sisältämästä kumariinista. Ehkä siksi koska se on halvempaa kuin cayloninen kaneli. Taasko tässä leikitään ihmisten terveydellä, kysynpähän vaan.

Tässä ilmeisesti on ollut pieni vouhotus siitä kuinka kanelin käyttöä tulisi vähentää. En itse ole koko asiaan kiinnittänyt huomiota mutta nopean tutkimusten jälkeen huomaan että puhuttiin vain ’kanelista’. Ei puhuttu että mistä kanelista mutta se on selvää että kyseessä täytyy olla kassiakaneli. Sen ymmärtää jos tietää asioita.

Tämä oli vuoden viimeinen tietoisku ja postaus. Lähden joulunviettoon ja aion palata taas vuoden vaihteen jälkeen uusien väitteiden ja totuuksia kanssa kilpailemaan valheiden kanssa. Älkää unohtako ottaa selvää älkääkä sulkeko silmiä totuudelta! Siihen asti hyvää joulua ja parempaa uutta vuotta!

Mediasotilas kiittää ja kuittaa!