Valkosipuli (Allium sativum) eli kynsilaukka on monivuotinen narsissikasvi joka kuuluu sipulien sukuun. Ei esiinny luonnonvaraisena.

 

https://www.valkosipuli.fi/

 

Se on ensimmäisiä kasveja, joita käytettiin aikoinaan sairauksien parantamiseen. Sanotaan että sitä käytettiin jo antiikin aikoihin.

 

https://www.valkosipuli.fi/tietoa/historia/

 

Tuoretta valkosipulia säilytetään huoneen lämmössä, mutta kuoritut ja säilötyt on hyvä laittaa jääkaappiin.

 

Valkosipuli muodostuu sivusipuleista, joita kutsutaan kynsiksi. Sanotaan että olisi hyvä nauttia yksi tuore kynsi kerran päivässä.

 

Valkosipulia käytetään yleisesti mausteena. Kaupasta sitä löytää tuoreena että kuivattuna/jauheena. Tuoretta valkosipulia voi pilkkoa ruuan sekaan tai murskata se. On olemassa käteviä välineitä, joilla on helppo murskata kynnet suoraan ruokaan.