Mikäli omistaa omakotitalon, on mahdollista perustaa pieni tai suuri kasvimaa. Netistä löytyy runsaasti tietoa aiheesta. Kasvimaan tekeminen on helppoa kun osaa. Jos ei, sitten opetellaan. Helpoimpia ovat ne perussalaatit, porkkanat, punajuuret yms. Toki nekin vaativat aikaa ja vaivaa, mutta se on kaikki sen arvoista kun syksyllä pääsee maistamaan omia porkkanoitaan ja tekemään jouluna omista punajuurista rosollia. Raskasta se työ toki on, mutta niin on raataminen jossain paskapalkkaisessa oravanpyöräduunissakin.

 

Eräs hyödyllinen asia kuuluu puutarhaan, nimittäin komposti. Kaikenkokoisia ja mallisia kompostoreita myydään asianmukaisissa kaupoissa ja netistä hakemalla löytää vaihtoehdon jos toisenkin. Kotitalousjätteet ja puutarhan ylijäämä kelpaa sinne laitettavaksi. Kompostilla saa tuotettua hyvää kompostia, jonka voi levittää kasvimaalle. Näin mitään ei mene hukkaan.

 

Puutarhurointi on vasta alkulämmittelyä. Kasvispuoli on järjestyksessä, mutta mitenkäs lihapuoli? Kanoja! Mikäli tonttia riittää ja on edes vähän kiinnostusta, on syytä perehtyä kanojen kasvatukseen. Helppohoitoisia kavereita, mutta nekin vaativat toki vähän vaivannäköä. Netistä löytyy näihinkin paljon neuvoja ja ohjeita. Hyvin hoidettu kanalauma saattaa tuottaa paljonkin munia. Mikäli munia tulee yli oman tarpeen, myymällä tai lahjoittamalla läheisilleen ilahduttaa varmasti. Lihaa saadaan teurastamalla haudonnasta tulleet kukot, koska niiden ylläpito ei ole kannattavaa. Ei ole herkkämielisen puuhaa, mutta joskus on astuttava pois siltä mukavuusalueeltaan.