Maustesahrami

 

Sahrami on maailman kalleinta maustetta, joka tunnetaan varmasti ympäri maailmaa. Suhteessa painoon, se on myös maailman yksi arvokkaimmista ruoka-aineista.

 

Sahramia tuotetaan välimeren maissa Marokossa, Espanjassa, Iranissa, Intiassa, Ranskassa, Kreikassa ja Turkissa.

 

Sitä saadaan krookuksien eli sahramien kuivatuista, rihmamaisista emiluoteista. Pikkuiset emiluotit joudutaan keräämään käsin ja yhdessä kukassa on vain kolme luottia. Yhteen grammaan tarvitaan peräti 200-600 luottia.

 

Krookuksia varmasti kasvaa monen pihalla ja keväällä ne nostavat päätään. Tuskin kovin moni osaa yhdistää maustesahramia ja oman kotipihan krookuksia yhteen. Olisi varmaan upeaa kasvattaa omaa sahramia mutta suomen olosuhteet eivät ole otolliset.

 

Sahrami (crocus sativus) on sipuli/mukulakasvi ja se kuuluu kurjenmiekkojen sukuun.

 

https://doradi.kapsi.fi/f_crocus.shtml