Kompostointi

 

Kompostoiminen säästää selvää rahaa. Komposti! Ehkä ihmiset ajattelevat sen olevan vain pelkkä oma pieni kaatopaikka. Se ei todellakaan saa olla sitä sillä se on erittäin arvokkaan maanparannusaineen lähde.

 

Mikäli kompostia hoidetaan oikein, siitä riittää runsaasti omille viljelyksilleen arvokasta humusta.

Uskoisin sen olevan maalla paljon helpompaan ja vapaampaa kuin suuremmissa kaupungissa mutta sekään ei ole mahdotonta. Nykyään myydään Bokasheja, joilla kaupunkilainenkin onnistuu. Tyyli on vain vähä eri. Bokashiämpäreitä voi rakentaa myös itse.

 

Aiheesta lisää: https://hyotykasviyhdistys.fi/puutarhatieto/bokashi/

 

Itse suosittelisin komposteissa, etenkin bokashissa, käyttämään luomujätteitä, sillä mahdollistaa ettei humuksessa tule olemaan keinolannoite jäämiä. Itse rakensin tuon bokashisysteemin itse ja … noh.. se ei tainnut aivan onnistua. Seuraavalla kerralla viisaampana!

 

Mitä kompostiin voi laittaa? Vain eloperäisiä aineita: puutarhajätteitä ja talouden biojätteitä jotka ovat mieluiten luomutuotteita, jolloin kemikaalijäämien todennäköisyys on mahdollisimman pieni kuten jo aiemmin sanoin. Paperia voi laittaa hyvin pienissä erissä kuten teepusseissa tai käytetyn suodatinpussin muodossa.

 

Mitä kompostiin ei saa laittaa? Kemikaaleja sunmuita myrkkyjä, lasia tai mitään mikä ei maadu kuten muovia, metalleja… mitä näitä nyt onkaan. Luonnonkivet voisivat olla ok mutta niissä ei ole siellä mitään hyötyä.

 

Toivottavasti tämä herätti jonkinlaisia ajatuksia taas. Myönnän, etten ole itsekkään täysinoppinut aiheesta sillä biodynaamisessa viljelyssä on niin paljon opittavaa.